Sådan skal vin nydes

God vin skal nydes rigtigt for, at man får mest muligt ud af de skønne dråber. Denne guide er lavet med henblik på at give tips og tricks til, hvordan du får den bedst mulige smagsoplevelse af din vin. Du ønskes rigtig god fornøjelse.

Vælg det rigtige glas

Når der skal nydes et godt glas vin, så er det rette glas en nødvendighed til formålet. Forestil dig at have en god flaske rødvin, men at den serveres i et almindeligt vandglas. Det forringer smagsindtrykket og den samlede oplevelse af vinen i en væsentlig grad.

Derfor vil anbefalingen altid være at servere vinen i det rette vinglas. Når du skal servere en god rødvin, bør du altså have gode rødvinsglas ved hånden. Hertil er et ideelt bud rødvinsglas fra barlife.

Ved at vælge det rigtige vinglas giver du vinen de bedste betingelser, så vinens aromaer kan udvikle sig. Dermed får du også den bedst mulige smagsoplevelse.

Hvordan smager man på vin?

Det kan være svært at smage på vin og kende de mange forskellige smagsnuancer fra hinanden, som de erfarne vinentusiaster gør. Dog er der en håndfuld tips og tricks, der kan hjælpe dig lidt på vej. Få tips til, hvordan du smager på vin. Det er blandt andet vigtigt at bringe flere sanser i spil. Husk at iagttage samt opleve vinens farve, nuance, smag og duft.

Derudover er det også en god ide at lade vinen blive lidt i munden for at opleve vinens mange facetter, der i smagsindtrykket blandt andet kommer til udtryk i hvilke smage, der eksempelvis opleves i eftersmagen.

Hvilken vin skal du vælge?

Det kan være vanskeligt at beslutte, hvilken vin man vil åbne. Der findes nemlig et utal af skønne valgmuligheder.

Beslutningen kan dog formentlig blive en anelse nemmere, hvis du prøver at inddrage anledningen i valget. Dertil er det relevant, om vinen skal nydes for sig selv eller om den skal serveres til et måltid. Hvis vinen skal nydes til et måltid, er det i så fald vigtigt at tage højde for, hvilket mad der serveres.

Ved at vælge den rigtige flaske til maden vil vinen desuden også opleves mere gennemført, da smagsnuancerne i maden og vinen går op i en højere enhed.

Når du skal beslutte, hvilken vin du vil servere til maden, kan du gribe det an på lidt forskellige måder. Dertil kan du enten skabe et samspil mellem smagsnuancerne i vinen og maden eksempelvis en let vin til en mere afdæmpet ret. Du kan dog også skabe en kontrast i form af et modspil mellem smagsnuancerne i vinen og maden. Dertil kan det være en frisk vin til en fyldig fløderet.

Skab de rigtige rammer

Et sidste tip herfra lyder, at det ikke er uden betydningen i hvilke omgivelser vinen nydes. Dertil vil forslaget lyde, at det altid er et hyggeligt minde, hvis god vin indtages i stemningsfyldt selskab.