Guide: Sådan parer du vintyper og mad!

Har du længe drømt om at være den sofistikerede type, der i byen eller ude med vennerne, kan slynge den ene efter den anden udtalelse om vinens kvalitet ud i sammenspil med maden? Så er du kommet til det rigtige sted – i hvert fald for en start. Her får du nemlig en hurtig introduktion til nogle af de forskellige vintypers kvaliteter og kendetegn, og hvilke retter eller elementer, som de er gode at sætte sammen med.

Rødvin

Generelt bliver der i Danmark drukket en hel del rødvin, og du er derfor også meget godt på vej, hvis du kan ramme plet – eller i hvert fald nogenlunde – når det kommer til valg og sammensætning med denne. Eksempelvis den lette rødvin Pinot Noir, vil ofte være bedst til retter med svampe, kylling eller and. Kraftigere rødvin på Cabernet Sauvignon, Syrah og Tempranillo er som regel bedre i kombination med grillmad eller tunge vinterretter. Er du yderligere interesseret i at læse om og finde nogle lækre rødvine, så besøg laudrup.dk her.

Hvidvin

I en nogen anden boldgade, både på smag og udseende, end rødvinen, findes hvidvinen. Ofte beskrives dens nuancer i begreberne tør og – eller – frugtig. En Chardonnay, helt klassisk hvidvin, passer som regel godt til pastaretter, især når der er grøntsager inkorporeret. En tør Pinot Gris passer som regel utrolig godt til en mere afdæmpet ret, hvor vinen godt må være lidt mere syrlig.

Generelt

Helt overordnet når det kommer til at sammensætte vine og madretter, som jo egentlig er noget af en jungle at manøvre sig ud i, skal man huske at det altid handler om at øvelse gør mester – så cliche som det lyder. Derudover må man lære sig selv at vide hvad sødme, syrlighed, saltet, intensitet, proteiner og fedt i maden har af betydning for vinen, og omvendt.