Guide: Mad når du får gæster på besøg

Skal du have gæster på besøg til fin middag i forbindelse med fødselsdag, jubilæum eller måske til en højtid såsom nytårsaften? Det er skønt at have gæster, og hvis man elsker at lave mad, kan man virkelig give den gas i køkkenet. Her er en guide, til hvis det er første gang, du står for middagen.

Spendér lidt ekstra på råvarer

Man vil sine gæster så godt som muligt, og vil derfor gerne forkæle med den lækreste mad. Hvis du er lidt ny i et køkken, kan det måske være en god idé ikke at kaste dig ud i alt for komplicerede projekter med svære teknikker og bunkevis af ingredienser. Start simpelt og byg på derfra. En sikker vinder til succes, er at begynde med gode råvarer. Det kan smages, om kødet er fra slagteren eller fra supermarkedet, og hvis du bruger lidt ekstra tid på at finde kød og tilbehør i kvalitet, så har du større sandsynlighed for at ende med et godt slutresultat. Køb kvalitetskød og/eller fisk til middagen og brug også gerne lidt ekstra tid på at finde god vin eller øl til maden også.

Når du skal sammensætte din menu, anbefales det at holde en rød tråd. Som start kan du finde ud af, hvor mange retter menuen skal bestå af. Skal det være tapas-stil med 7-8 retter? Eller den klassiske 3-retters menu, man som oftest får, når man er ude at spise på restaurant? Hvis du er ny i køkkenet, eller bare ny til at holde middagsselskab, kan det måske være en god idé at starte med tre retter, så du ikke bliver for overvældet.

Forret

Når du skal finde på en forret, er målet, du skal gå efter, noget let og appetitvækkende. Kold mad, salater og særligt også fisk og skalddyr er oplagt. Hvis du gerne vil servere noget varmt, kan en let suppe også egne sig rigtig godt.

Hovedret

Det er hovedretten, der bærer middagen, så læg gerne ekstra energi og penge i den. Det behøver ikke være vildt eksotisk eller kreativt, det vigtigste er bare at tilberedningen sidder lige i skabet. Så hold dig til hvad du kender.

Dessert

Desserten er et godt tidspunkt at få nytte af sæsonen. Om sommeren kan du lave dessert af friske jordbær eller rabarber, og om efteråret kan der bages kager af æbler og pærer.