Derfor skal du bruge kompressionsstrømper på flyveturen

Vi flyver mere og mere og vi flyver længere og længere, end vi har gjort tidligere. En flyvetur på helt op til 15 timer er ikke længere usædvanligt. Der kan dog være visse sundhedsrisici forbundet med lange flyture. Du kender sikkert allerede til propper i ørerne, tørre øjne og hud samt transportsyge, men vidste du godt, at risikoen for blodprop i benet stiger ved flyrejser på over 4 timer? Risikoen er heldigvis stadig lille og du kan reducere risikoen yderligere ved at bruge kompressionsstrømper.

Hvad er kompressionsstrømper?

Kompressionsstrømper, eller flystrømper om man vil, er tætsiddende strømper, som ofte går helt op til låret. Der findes dog forskellige slags kompressionsstrømper og ikke alle modeller går helt op til låret.

Hvad gør kompressionsstrømper?

Støttestrømper hjælper venerne i benet med at transportere blodet tilbage til hjertet. Det nedsætter risikoen for, at der opstår en blodprop i benet og forebygger desuden også hævelser i fødderne, ophobning af væske og meget andet.

Ved at lave et konstant pres på ankel- og lægområdet reducerer kompressionsstrømpen risikoen for at der samles blod i benene, som kan udløse en blodprop.

Sørg dog for, at dine kompressionsstrømper ikke sidder alt for tæt, da du i så fald kan risikere, at strømperne får en decideret modsatartet effekt. Hvis du er i tvivl, så spørg altid en fagperson.

Er der andet, man kan gøre?

Ud over kompressionsstrømper er der også flere andre ting du kan gøre, for at minimere risikoen for at udvikle en blodprop på flyrejsen. Det vigtigste er, at du bevæger dig under flyveturen. Du kan fx vippe lidt med tæerne engang i mellem, for at øge blodcirkulationen. Det er også en rigtig god idé at gå en tur op af midtergangen et par gange under turen – særligt på lange flyrejser på mere end 4 timer.

Undgå desuden stramtsiddende tøj og drik rigeligt med væske.