Alt du skal vide om folkeskolen

Folkeskolen er en vigtig periode i dit barns uddannelse. Det er den tid, hvor de lærer de grundlæggende ting, som vil give dem mulighed for at få succes senere i livet. Folkeskolen varer ind til 9. klasse, og derfor er det vigtigt, du vælger en folkeskole der passer til dit barn. I denne artikel vil vi komme omkring de ting, du bør vide om folkeskoler, før du begynder at kigge efter en til dit barn. 

Hvor mange skoletrin tilbyder folkeskolen

For børn, der bor ude i provinserne, er det ikke alle landsbyskoler, der kan tilbyde mellemskoleniveauer. Det skyldes, at folkeskole kun består af børnehaveklassen og skoletrin indtil. 5 klasse. Nogle folkeskoler kan også tilbyde en 1-årig 10. klasse, men ikke alle. Derfor er børnene ofte nødt til at rejse til en anden skole for at gå i mellemskole. Selv om dette kan være ubelejligt, er det vigtigt at huske, at mellemskolen er en afgørende tid for den akademiske og personlige udvikling. På mellemtrinnet lærer børnene at tage mere ansvar for deres egen læring, og de begynder at udvikle selvstændighed og færdigheder til at forsvare sig selv. Som sådan er mellemtrin et vigtigt springbræt på vejen til succes i gymnasiet og derefter. Så det er vigtigt at undersøge dette, før du vælger en folkeskole til dit barn. 

Hvad er forskellen mellem offentlige og private folkeskoler?

Der findes to typer grundskoler: offentlige og private. Offentlige folkeskoler er finansieret af staten, mens private skoler ikke er det. Du skal ikke betale at have dit barn i folkeskole, hvorimod hvis du vælger privat – eller friskole, så skal du betale et månedligt beløb. Privatskoler kan koste et sted mellem 2.000 – 3.000 kroner hver måned, men det kan dog svinge en del afhængigt af den skole, du vælger. Generelt tilbyder privatskoler mindre klassestørrelser, mere individuel opmærksomhed og flere aktiviteter. Privatskoler har også en tendens til at have højere testresultater og en højere gennemførelsesprocent. Men det betyder ikke, at offentlige skoler er dårlige. Du skal bare undersøge dine muligheder og hvad du tror, der vil være bedst for dit barn. 

Skoledistrikter

Hver kommune er inddelt i skoledistrikter – og der hører en folkeskole til dem hver. Du har krav på at kunne få dit barn optaget i dette skoledistrikt, hvis du altså er bosiddende i det område, som skoledistriktet dækker. Hvis du bor uden for skoledistriktet, kan du stadig ansøge om at få dit barn indskrevet – men det er op til den enkelte skole at afgøre, om de accepterer børn fra områder udenfor skoledistriktet eller ej. Du kan komme i en kø, fordi skoledistriktet vil opprioritere de børn, der befinder sig i det skoledistrikt. Det er værd at vide, når du skal i gang med at kigge på en folkeskole til dit barn. Skoledistriktet gør, at dit barn kan blive i folkeskolen i alle klassetrin, medmindre der skulle ske ændringer i skolestrukturen.