Tankemylder – sådan får du bedst styr på dine tanker

Kender du det, når der er meget på tallerkenen, og tankerne tager fat. Det kan være svært at holde styr på dem. Nogle gange holder de en tilbage, og man har svært ved at falde i søvn eller koncentrere sig om opgaver. Endda kan de holde os fra at slappe af.

Det er naturligt at være bekymret nogle gange. Nogle gange har livet mange udfordringer, som får ens tanker til at arbejde på højtryk. Dog er der nogle gange, hvor tankerne tager mere plads, end hvad der er sundt.  Det kan være, at en søvnløs nat bliver til flere, og du måske ligger uden at få fred. Eller at bekymringsscenarierne tager overhånd. Så kan det være, at du har det, som man ville kalde tankemylder.

Hvordan spiller bekymringer en rolle i livet?

Det er naturligt at have bekymringer om diverse ting. Endda er bekymringer i sig selv ikke altid negativt ladet og har en vigtig rolle i hverdagen. Bekymringer holder en i gang og får en til at lave de ting, som man skal.

Selvom det er en ubehagelig følelse, kan bekymringer også være motiverende, fordi man gerne vil undgå realiteten af bekymringerne. Dertil får man mulighed for at bekæmpe ens problemer. Det ses også i hverdagen med hensyn til helt normale ting såsom sikkerhedsselen eller cykelhjelmen. Man tager dem på, fordi bekymringen om et potentielt uheld holder en opmærksom på omgivelserne.

Gode råd til at få styr på dine tanker

Men bekymringerne bliver et problem, når der ikke er nogen real fare men i stedet spekulationer. Selvom man befinder sig i en situation, hvor der ingen grund er til bekymring, reagerer kroppen, som om den var i fare. Det gør den med typiske reaktioner såsom sveden og hjertebanken.

Hvis man holdes vågen af bekymringerne, kan det også påvirke humøret og ens generelle sundhed. Det kan også føre til en negativ spiral, som kan medføre andre problemer. Men det er muligt at komme det til livs. Et godt råd er at tage en individuel tanke og tænke den igennem. Det kan gøres ved at formulere tanken helt præcist og bearbejde den mere realistisk. Du kan også selv tage kontrollen ved at sætte tid af på dagen til at bekymre dig og langsomt vende dine tanker til at bekymre sig mindre. Alternativt kan du også få professionel hjælp til det for at hjælpe dig på vej.