5 gode råd til en bedre mundtlig eksamen

Når man går på gymnasiet, handelsskolen eller tager en videregående uddannelse i Danmark, slipper man ikke for den mundtlige eksamen – og det er ofte forbundet med en del nervøsitet. Vi har derfor her samlet 5 gode råd til, hvordan du kommer godt igennem og får en bedre mundtlig eksamen.

Forbered dig godt – men ikke for meget

Når du skal til mundtlig eksamen, er forberedelse essentielt. Du skal selvfølgelig ikke køre dig helt i sænk ved at læse op i alle døgnets timer. Det får du ingenting ud af. Men du bør lave en plan for, hvordan du kommer igennem alt materialet, så du er forberedt, når eksamensdagen kommer. Hvis du sætter tid af mellem kl. 8-16 i god tid inden eksamensdatoen og lægger en plan for, hvordan du kan komme igennem alle emner og laver en fin disposition, vil du være godt forberedt til eksamen og samtidig have fritid nok til at kunne slappe af. Hvis du lærer bedst sammen med andre, kan det også være en god idé at alliere dig med en studiekammerat.

Snak med din underviser inden eksamen

Din underviser er med til eksamen, og vedkommende er der faktisk for at hjælpe dig på vej. Hvis du er nervøs, bør du derfor tage en snak med din underviser og fortælle om det, så din underviser er klar over det og kan sørge for, at du føler dig godt tilpas i situationen.

Giv et godt førstehåndsindtryk

Når du bliver kaldt ind til den mundtlige eksamen, bør du altid gøre en god entré. Træd selvsikkert ind i rummet og hils på både lærer og censor. Som tiderne er lige nu, bør du ikke give hånd, men du kommer uden tvivl langt med et smil.

Tag ordet

Du kommer godt fra start ved at tage ordet og sætte dagsordenen. Du bør starte med din disposition, som du har forberedt hjemmefra (eller i forberedelsestiden). Den hjælper dig med at vænne dig til eksamenssituationen og dulmer dine nerver.

Behandling mod eksamensangst

Hvis du ikke kun er nervøs, men er decideret angst ved at skulle op til mundtlig eksamen, så er alverdens forberedelse ikke nok. Det kan her gøre en verden til forskel at komme i behandling for eksamensangst. Det er nemlig en behandling, som kan give dig selvtillid og overskud, så du kan komme godt gennem eksamen og få en god karakter uden at gå i sort.