Tandpine – årsager og behandling

Tandpine er en af de mest almindelige og ubehagelige former for smerte. De fleste oplever det på et eller andet tidspunkt i livet. Tandpine kan have mange årsager, men oftest er det forbundet med sygdomme i tænderne eller i tandkødet. Smerterne kan også stamme fra nerverne i tænderne eller fra leddene mellem kæben og hovedet. Disse smerter kan behandles på forskellige måder, afhængigt af årsagen. Hvis man lider af tandpine, bør man derfor altid kontakte en tandlæge.

Hvorfor får man tandpine?

Tandpine kan have flere årsager. En af de hyppigste årsager er, at man har en byld i tandkødet, som trykker på nerverne. Tandpine kan også skyldes, at man har et hul i en eller flere af sine tænder. Hullet kan give en irriterende fornemmelse, og hvis det er stort nok, kan det også trykke på nerverne. Tandpine kan også være et tegn på, at man har en infektion i tandkødet eller i en tandrod. Hvis man oplever tandpine, anbefales det altid at kontakte en tandlæge med det samme.

Hvordan kan man behandle tandpine?

Tandpine kan have mange årsager, og derfor er det også forskelligt, hvordan man behandler tandpine. En tandlæge vil kunne se, hvad der forårsager tandpinen, og derefter vil tandlægen vurdere, hvad der skal gøres.
Hvis tandpinen er forårsaget af en tandbyld, behandles det ofte med antibiotika. Hvis tandpinen er forårsaget af caries, vil tandlægen ofte skulle bore hullet ud og derefter fylde det. Ofte kan tandpine behandles med smertestillende medicin, men hvis årsagen til tandpine er mere alvorligt, kan det være nødvendigt med en anden behandling.

Få din tandpine behandlet i tide

Tandpine er en af de mest almindelige årsager til, at folk besøger tandlægen. Døjer man med tandpine, bør man kontakte en tandlæge i tide, da det aldrig er godt at gå med smerter i tænder eller mund længe. Det kan nemlig være noget, der kræver hurtig behandling. Hvis man venter for længe med at få behandling, kan det udvikle sig til noget mere alvorligt, og så kan det være svært og dyrt at få behandling. Derfor er det altid en god idé at gå til tandlægen, hvis man har ondt i tænderne eller har andre problemer i munden.

Det anbefales desuden altid at gå til tandeftersyn hos en tandlæge mindst en gang om året for at undgå problemer med mundhygiejne og sine tænder generelt set. Tænderne er noget af det vigtigste og mest dyrebare, og derfor er det vigtigt, at man passer på dem.