Sådan vælger du den rette otiumstol

Komfort i hverdagen vil altid være en ting man vægter højt, men efterhånden som man kommer op i årene sætter man mere og mere pris på hvor vigtigt dette rent faktisk er. I takt med at mindre skavanker sætter ind, bliver behovet for gode ting at sidde og ligge i større og større.

Er du kommet til et punkt i livet hvor ekstra god siddekomfort, herunder særligt i stuen, er blevet central, så er en otiumstol måske noget for dig. Men hvad er en otiumstol helt præcist? Hvad skal du være opmærksom på hvis du skal på jagt efter en, og hvordan kan den forbedre dit liv? Få svarene på dette og meget andet, når vi giver dig en gennemgang af otiumstole.

Hvad er en otiumstol?

Et godt sted at starte når vi skal snakke om otiumstole, er kort sagt at spørge: hvad er en otiumstol? En otiumstol er, for at gøre det kort, en stol der på forskellig vis egner sig til folk i deres otium-år. Otiumstole kommer i mange forskellige former og udgaver, men særligt to kendetegn går igen: ekstra komfort og støtte samt god hjælp til selvhjælp.

Ekstra komfort og støtte

For at starte med komforten, så er komfort selvfølgelig vigtig for alle stole, men som nævnt bliver dette punkt for mange endnu mere vigtigt med alderen. Også god støtte fylder mere of mere. Mange oplever på deres ældre dage rygproblemer, så god støtte til for eksempel lænden og nakken er helt central for en god otiumstol.

Hjælp til selvhjælp

Et øget fokus på hjælp til selvhjælp er også en vigtig del af otiumstolen, og måske hvor den adskiller sig mest fra andre stole. I takt med at man kommer op i alderen kan det at komme op fra stolen blive sværere og sværere. En otiumstol kan hjælpe dig med dette ved at have en form for elektrisk sædeløft. På den måde kan du lettere selv komme op af stolen.

Skiftende behov

En vigtig ting at have in mente når du skal vælge en otiumstol er, at dine behov for hvad stolen skal kunne, ændrer sig med årene. Planlægger du ikke at have stolen i mange år kan dette være ligegyldigt, men da en otiumstol ofte er en kvalitetsstol, er den ikke billig, og det er værd at tænke lidt frem.

Det kan være du kigger på stolen tidligt i dit otium hvor du stadig er godt selvkørende og egentlig ikke har behov for alle stolens ekstra fordele. Køber du dog en stol der måske har en potentiel levetid på flere årtier, bør du også tænke på hvad dine behov er flere år ud i fremtiden, og særligt hvordan de kan ændre sig.

Den klassiske stol

Når vi nu har snakket om otiumstole generelt, kan det være en fordel at kigge på nogle eksempler. Der findes som sagt utallige typer otiumstole, men vi vil gennemgå to typer der repræsenterer to typiske eksempler på otiumstole.

Den første er en meget klassisk otiumstol, nemlig Farstrups Applaus stol. Denne stol er klassisk både i funktion og udtryk. Det mørkegrå stof og de laminerede bøgeben gør at den kan passe ind hvor det skulle være. Med en matchende fodskammel får du også klassisk komfort.

Alt i en

En anden type stol, som man kunne kalde en ”alt i en” stol, er her repræsenteret ved en Kerteminde løftestol. Stolen har to motorer indbygget og kan både lægges helt ned og hjælpe dig med at komme helt op. Du får altså lidt af det hele med denne som din otiumstol.

Om du er til den ene eller den anden (eller noget tredje) er selvfølgelig meget individuelt og har alt med dine behov at gøre. Vælg dog med omtanke og husk at tænke frem i tiden, hvis du skal sikre dig det helt rigtige valg af otiumstol.