

Danmark er en lille, men velhavende nation i hjertet af Skandinavien. Det findes ofte tæt på toppen af mange lister over verdens lykkeligste, sundeste og sikreste lande. Nordisk modeløkonomi har bidraget til høj levestandard og relativt stabil politik i Danmark. Som en progressiv fortrop for mange spørgsmål opretholder de også højere standarder for borgerrettigheder og politiske friheder end de fleste lande. 2018 kan blive året, hvor de endelig fik styr på friheden til hash.
Fra 1. januar 2018 og frem vil medicinske cannabisprodukter være tilgængelige for danske patienter. Dette følger efter en parlamentarisk afstemning i december 2017, som godkendte et fireårigt forsøg for adgang til medicinsk cannabis. En tendens til legalisering af medicinsk cannabis fejer gennem Europa med Tyskland, Italien, Luxembourg, Holland og Tjekkiet blandt de seneste eksempler. Der har dog hersket en forsigtig tilgang i en tid, hvor Danmark har bredere samtaler om rekreativt hash. Lad os tage et kig på, hvad der sker i Danmark.
CANNABISLOVENE I DANMARK
Cannabis er ulovligt at købe, sælge, forbruge eller dyrke i Danmark. Hvis du bliver fundet af politiet med 9,9 gram eller mindre hash, kan du risikere en bøde på op til 2.000 danske kroner. Besidder du mere end det, og du kan se på flere års fængsel. På trods af den hårde nedkæmpelse fortsætter danskerne med at indtage hash og går ind for at legalisere salget. Meningsmålinger foretaget i 2016 for TV2 tyder på, at et land er delt på midten i dette spørgsmål. 43 % støtter legalisering, mens 43 % er imod, hvoraf 3 % er uafklarede, og 11 % støtter ingen af fremgangsmåderne.
Så er der sagen om “Fribyen Christiania” i Københavns midtby. 84 acres forladt militærjord blev gjort krav på af frisindede mennesker i 1970’erne. De erklærede det for en suveræn mikronation organiseret gennem anarkistisk politik. Med fare for at forenkle er intet forbudt ved lov i Christiania, før der er konsensus blandt beboerne. Der er nogle forbud, såsom dem mod vold og hårde stoffer, men ikke mod cannabis. Det førte til, at et såkaldt “Green Light District” opstod i Christiania, hvor både danskere og turister åbenlyst kunne købe hash.
For den danske regerings vedkommende gjaldt her stadig danske love, fordi jorden tilhørte dem. Årtiers strid om Christianias juridiske status nåede frem til et kompromis. Fra 2012 har beboerne betalt for grunden til under markedspriser. Deres samfund fortsætter med at blomstre og tiltrække turisme. Det fortsætter også med at sælge cannabis åbent i Green Light District. Det tolereres sporadisk af dansk politi.
Et new age-kvarter, der tolererer salg af cannabis, er én ting. Hvad skal der til for en hel nation at vedtage love, der bekræfter cannabisbrugeres rettigheder? Argumentet for medicinsk cannabis har vist sig mere populært blandt den danske offentlighed. Med en voksende mængde beviser for de medicinske anvendelser af cannabinoider, fremkalder nødpatienter sympati. Der blev rejst bekymringer om at forsyne landet med medicinsk cannabis gennem problematisk import. Den canadiske virksomhed Aurora Cannabis står måske med løsningen, med planer om at etablere “Europas største” væksthus i Odense. I samarbejde med det danske firma Alfred Pedersen & Søn forventes det at producere 120.000 kg cannabis årligt.
SPECIFIKKE MEDICINER
Indtil videre er de eneste godkendte cannabislægemidler farmaceutiske lægemidler med syntetiske cannabinoider som Sativex, Marinol og Nabilone. Recept er kun tilladt til behandling af multipel sklerose, rygmarvsskade, kroniske smerter og virkningerne af kemoterapi. Under dette fireårige forsøg kan mulighederne for behandlinger og medicin blive udvidet. Læger vil nu kunne ordinere cannabisprodukter til andre lidelser. De bliver nødt til at argumentere for, at en sådan behandling er “fagligt begrundet”. Nogle læger er tøvende med at prøve. Hvis der dukker tilstrækkeligt mange vellykkede ansøgninger op i løbet af de næste fire år, kan udbredelsen af anden medicin, olier og endda knopper af cannabisplanterne selv boome.
HVAD HOLDER FREMTIDEN?
På den ene eller anden måde ser det ud til, at Danmark vil gå ind i dyrkningsspillet med dette Odense-projekt. Dette har opbakning fra Canada, som er indstillet på at etablere en fuldstændig reguleret cannabisindustri i sommeren 2018. Med flere lande, der kommer omkring til medicinsk cannabis, vil udviklingen også vende for regulering af rekreativ cannabis? I Danmarks tilfælde er der stor mulighed for, at byvælgere vil støtte dette. Kommunalpolitikere i København vil pilotere en håndfuld coffeeshops i hollandsk stil. Disse forslag er blevet nægtet godkendelse af den danske regering. I betragtning af byens erfaringer med Christiania er tanken om at isolere cannabismarkedet fra kriminelle elementer overbevisende. Sørg for at se, hvad der sker i det land, der er kendt for at tage et progressivt standpunkt. Udviklingen her kan ende med at vise vejen frem andre steder.