Hvornår skal du besøge en reumatolog

Du kan måske gå til en reumatolog, hvis du har ledsmerter, stivhed og hævelse. Disse er almindelige symptomer på gigt, som er en generel betegnelse for tilstande, der påvirker leddene og omgivende væv. Gigt kan forårsage permanent ledskade og har ingen kur, men behandlinger kan hjælpe med at bremse udviklingen og lindre smerter. Der er mere end 100 typer gigt med forskellige årsager og behandlingsmuligheder.

Din primære læge kan henvise dig til en reumatolog for diagnose og behandling, hvis han eller hun har mistanke om, at du har en form for gigt eller en anden tilstand, der påvirker bevægeapparatet. Eller du kan se en reumatolog, hvis du har levet med gigt i nogen tid, og din nuværende behandling ikke virker godt nok. For mere information, klik her på https://oesterbroreumatologi.dk/

Hvad gør en reumatolog?

En reumatolog er en type læge, der har specialiseret sig i at diagnosticere og behandle tilstande, der påvirker bevægeapparatet, som omfatter knogler, led, muskler, sener og ledbånd. Mange reumatologer behandler også tilstande, der påvirker andre organer eller kropssystemer, fordi de er forbundet med bevægeapparatet på en eller anden måde. For eksempel kan nogle typer gigt forårsage problemer i lungerne, hjertet eller nyrerne.

Reumatologer bruger mange forskellige metoder til at diagnosticere tilstande og lave individualiserede behandlingsplaner. De starter med en grundig sygehistorie og fysisk undersøgelse. De kan også bestille blodprøver eller billeddiagnostiske tests såsom røntgenstråler, MR’er eller ultralyd. Endelig kan de henvise dig til andre specialister for yderligere test eller behandling.

Typer af tilstande behandlet af reumatologer

Reumatologer behandler mere end 100 typer gigt og andre tilstande, der påvirker bevægeapparatet. Nogle almindelige eksempler omfatter:

  • Slidgigt: Dette er den mest almindelige type gigt. Det opstår, når den beskyttende brusk på enderne af dine knogler slides ned over tid.

  • Reumatoid arthritis: Dette er en inflammatorisk autoimmun lidelse, der forårsager ledsmerter, stivhed, hævelse og funktionstab. Inflammatorisk betyder, at det påvirker hele din krop, ikke kun dine led. Autoimmun betyder, at dit immunsystem ved en fejl angriber sunde celler i din krop.

  • Gigt: Denne form for gigt opstår, når for meget urinsyre ophobes i dit blod og danner krystaller i et eller flere led (normalt i storetåen). Krystallerne forårsager stærke smerter og betændelse. Gigt kan også forårsage, at der dannes nyresten lavet af urinsyrekrystaller i dine urinveje (nyrer, urinledere, blære eller urinrør). Hvis den ikke behandles, kan gigt skade dine led permanent.

Reumatiske tilstande involverer ofte smerter i led eller muskler, men kan også påvirke andre dele af kroppen, såsom lunger eller hjerte. Hvis du tror, ​​du kan have en tilstand, der falder ind under denne kategori, er det altid en god idé at tale med din primære læge for at komme i gang med at finde ud af mere information om, hvad der kan ske med dit helbred.